Ve dny, kdy pracuji z domu a nemám čas ani myšlenky na nějakou sofistikovanější přípravu oběda, přicházejí vhod saláty. Dnes jsem si připravila výborný salát z čočky.
Čočku jsem si namočila už ráno, abych v ní probudila trochu života - respektive enzymů. Před vařením jsem ji pak slila, propláchla a nechala jen 8 minut povařit, aby nebyla na kaši. Čočku vařím s bobkovým listem a pár kuličkami nového koření. Sůl přidávám až ke konci vaření.
Mezitím co se čočka vařila, jsem si nakrájela žampiony. Čím je jich víc, tím líp.
.
Žampiony jsem opékala na olivovém oleji. Ale opravdu opékala, žádné dušení .. v salátu nechceme měkké vlhké kousky, ale osmažené plátky. Okořenila jsem je červenou paprikou, drceným kmínem a pepřem. Sůl jsem nepřidávala, aby nepouštěly vodu a nebylo z nich blatíčko. Až byly dozlatova opečené, tak jsem je přendala do mísy.
Přidala jsem utřený stroužek česneku, konopná semínka - ty dávám všude, kam to jde, lněný olej, naťovou cibulku, lžičku šťávy z citronu a uvařenou čočku. Salát jsem ještě osolila a doplnila rukolou a za půl hodinu vyhrazenou na oběd jsem měla jak uvařeno, tak snědeno :)
Zbylo i pro ostatní členy rodiny. Zvláště tělo mé dospívající dcery, která se vyhýbá masu, salát jistě ocenilo. Čočka totiž obsahuje hodně bílkovin... z rostlinné říše je tuším na 3. místě. Také je v ní dost železa, takže pomáhá při chudokrevnosti. Obsahuje i měď, zinek, selen, draslík, hořčík, chrom a molybden, značné množství
vitaminů skupiny B, především B, a B6, kyseliny pantothenovou a
listovou. Pokud tedy přemýšlíte, jak se rychle a zdravě zasytit, neváhejte připravit si čočku :)
Žádné komentáře:
Okomentovat