Mám ráda univerzální recepty, které si mohu obměňovat a doplňovat podle toho, co mám zrovna doma nebo co právě roste. Jedním z takových receptů je fazolkový salát, kde základ tvoří zelené fazolky, vejce natvrdo a cibule. Ostatní ingredience doplním z momentálních zásob.
Naše zahrádka je malinká, ale fazolky v ní nesmí chybět. Obvykle ale než se nabažím salátů, je po fazolkách a k dalším pokrmům z nich, už se nedostanu :) Taky jsem se dočetla, že jsou mimořádně zdravé. Obsahují mangan, měď, draslík, fosfor, magnesium, železo, vápník, niacin, riboflavin a thiamin. Vitamíny A, B, C6 a K. To není málo. Základ salátu jsem tentokrát doplnila ještě o zbytek ředkviček, kyselé okurky a celé to bezvadně doplnil kopr. Vše z domácích zdrojů, z čehož mám vždycky největší radost.
----
* zelené fazolky - krátce povařené, nakrájené na 3-4 cm kousky
* vejce na tvrdo - množství podle chuti nebo citlivosti na cholesterol
* cibule - nakrájená na jemno
* ředkvičky - nakrájené na kousky
* kyselé okurky - nakrájené na kousky
* kopr
* olivový olej, sůl
----
Pokud se rozhodnete vynechat okurky, je dobré přidat trochu ochuceného octa. V tomto případě pak přidávám ještě malinko cukru. Když potřebuji víc zasytit, nakrájím do salátu tvrdý sýr, ale to už zase nepřidávám kopr. Zkrátka s tímto salátem se dá dobře pracovat a pokud nepřebijeme chuť fazolek větším množstvím jiné výrazné ingredience, výsledek je vždy výborný.
Žádné komentáře:
Okomentovat