pondělí 22. července 2013

Ukázka výroby sýru

V rámci gastronomického festivalu Jídlo z blízka jsem se zašla podívat, jak se vyrábí čerstvý sýr. A začalo se úplně od začátku, od dojení.

dobrovolnice, která držela kozu :-)

Mléko se pak různě zpracovávalo, do toho jsme poslouchali povídání manželů Hrbkových, z Ekofarmy Hvozd. Něco z teorie, něco z vlastní praxe a hlavně jeden velký životní příběh.


 Dostali jsme ochutnat novinku, jogurtový nápoj s mátou a s česnekem. Vznikl rozmixováním slané vody a hustého jogurtu a nám víc chutnal ten ochucený česnekem.
V průběhu srážení sýra se chystala výroba korbáčiků.



Nakrájel se ovčí sýr, zalil horkou vodou, vymíchal se do tvarovatelné hmoty a už se tahalo.


Každý si mohl vyzkoušet techniku, ale ne všem to šlo :) Kromě ochutnávání jsme si mohli některé výrobky zakoupit. Já jsem si odnesla čerstvé máslo a kozí sýry. A taky trochu představu, co taková výroba sýra obnáší. No ... hned tak se do toho pouštět nebudu ;-)

Žádné komentáře:

Okomentovat