Když síťky přinesl, byly mušle otevřené. Jakmile jsem je dala do vody na propláchnutí, tak se zavřely a tak zůstaly. Přemýšlela jsem, jestli je to dobře. A pak jsem zapojila selský rozum. Jasně že se zavřely, když se s nima začalo hýbat. Je to známka, že žijí. Kdyby byly otevřené, tak je jim vše jedno a tudíž jsou mrtvé. S otevřenýma jsem tedy ťukala a pozorovala, zda se zavřou. Podezřelé jsem odkládala stranou. Z každé mušle jsem vytáhla "trávu" a nečistoty na skořápce odstranila kuchyňským nožem.
Po spoustě klepání a čichání přece jen pár mušlí skončilo v koši. Pro představu, 3 síťky slávek jsme spolu s mužem čistili hodinu.
Na omáčku jsem si nakrájela na drobno asi 10 šalotek. Ty jsem na olivovém oleji nechala zesklovatět.
K šalotce jsem přidala asi 6 stroužků česneku nakrájených na tenké plátky. Ze stroužků jsem poctivě odstraňovala klíček, protože ten bývá hořký. Dále jsem do základu přidala asi 3 bobkové listy, hrst tymiánu a cherry rajčátka překrojená na půlku.
Po pár minutách jsem vše zalila 0,8 l bílého suchého vína a nechala probublávat. Omáčku jsem redukovala asi 15 min. Osolila, opepřila, zakryla pokličkou a přivedla do varu. Jakmile se směs vařila a pod pokličkou se městnala pára, vhodila jsem dovnitř hromadu nakrájené velkolisté petržele a mušle.
Všechny se do tekutiny nevešly, ale to nevadilo. V hrnci bylo dost páry na to, aby se za 5 minut všechny otevřely a já je mohla spolu s omáčkou servírovat do hlubokých talířů. Nechala jsem v hrnci asi půlku vývaru, ve kterém jsem uvařila druhou část slávek. Ono 3 kila je docela hodně velký objem a vše se mi do hrnce nevešlo. U slávek je potřeba nepřekročit oněch 5 minut tepelné úpravy, protože pak bychom z jemného masíčka měli gumu.
Každý jsme pak dostali na talíř hromadu skořápek s oranžovým středem a lahodnou šťávou, do které jsme namáčeli bagetu. Byla to vážně dobrota. A bylo toho hodně. Pro 4 lidi asi klidně stačily síťky dvě.
Někteří si mušle vyloupali a jedli jídlo jako polévku.
Docela dost vývaru mi zbylo a protože je to velmi silný a kvalitní vývar, tak jsem si jej zamrazila a nejspíš ho použiji na rizoto s mořskými plody, které se zde jistě za nějaký čas objeví.
Když jsem pak večer psala dceři, že dnes jsme na náš rybí čtvrtek měli slávky, k mému překvapení mi napsala: ohh, ty bych zrovna chtěla ochutnat.
Jsem ráda, že budu mít ještě příležitost, si s nimi znovu zapracovat :)
Žádné komentáře:
Okomentovat