pátek 12. února 2016

Slávky na víně (6.týden)

Využila jsem situace, že je dcera na horách a jala jsem se připravovat slávky. Ty by totiž ona určitě nejedla. Nechala jsem muže nakoupit 3 síťky po kile a začala jsem přemýšlet, jak že to na tom kurzu bylo. Mají být otevřený nebo zavřený?


Když síťky přinesl, byly mušle otevřené. Jakmile jsem je dala do vody na propláchnutí, tak se zavřely a tak zůstaly. Přemýšlela jsem, jestli je to dobře. A pak jsem zapojila selský rozum. Jasně že se zavřely, když se s nima začalo hýbat. Je to známka, že žijí. Kdyby byly otevřené, tak je jim vše jedno a tudíž jsou mrtvé. S otevřenýma jsem tedy ťukala a pozorovala, zda se zavřou. Podezřelé jsem odkládala stranou. Z každé mušle jsem vytáhla "trávu" a nečistoty na skořápce odstranila kuchyňským nožem.


Po spoustě klepání a čichání přece jen pár mušlí skončilo v koši. Pro představu, 3 síťky slávek jsme spolu s mužem čistili hodinu.


Na omáčku jsem si nakrájela na drobno asi 10 šalotek. Ty jsem na olivovém oleji nechala zesklovatět.


K šalotce jsem přidala asi 6 stroužků česneku nakrájených na tenké plátky. Ze stroužků jsem poctivě odstraňovala klíček, protože ten bývá hořký. Dále jsem do základu přidala asi 3 bobkové listy, hrst tymiánu a cherry rajčátka překrojená na půlku.


Po pár minutách jsem vše zalila 0,8 l bílého suchého vína a nechala probublávat. Omáčku jsem redukovala asi 15 min. Osolila, opepřila, zakryla pokličkou a přivedla do varu. Jakmile se směs vařila a pod pokličkou se městnala pára, vhodila jsem dovnitř hromadu nakrájené velkolisté petržele a mušle.


Všechny se do tekutiny nevešly, ale to nevadilo. V hrnci bylo dost páry na to, aby se za 5 minut všechny otevřely a já je mohla spolu s omáčkou servírovat do hlubokých talířů. Nechala jsem v hrnci asi půlku vývaru, ve kterém jsem uvařila druhou část slávek. Ono 3 kila je docela hodně velký objem a vše se mi do hrnce nevešlo. U slávek je potřeba nepřekročit oněch 5 minut tepelné úpravy, protože pak bychom z jemného masíčka měli gumu.



Každý jsme pak dostali na talíř hromadu skořápek s oranžovým středem a lahodnou šťávou, do které jsme namáčeli bagetu. Byla to vážně dobrota. A bylo toho hodně. Pro 4 lidi asi klidně stačily síťky dvě.
Někteří si mušle vyloupali a jedli jídlo jako polévku.


Docela dost vývaru mi zbylo a protože je to velmi silný a kvalitní vývar, tak jsem si jej zamrazila a nejspíš ho použiji na rizoto s mořskými plody, které se zde jistě za nějaký čas objeví.
Když jsem pak večer psala dceři, že dnes jsme na náš rybí čtvrtek měli slávky, k mému překvapení mi napsala: ohh, ty bych zrovna chtěla ochutnat.
Jsem ráda, že budu mít ještě příležitost, si s nimi znovu zapracovat :)

Žádné komentáře:

Okomentovat