Přišla jsem poslední, ale čištění ryb jsem si vyzkoušela mezi prvními. Na stole jsme měli filety z lososa, tresky obecné, pražmu, kambalu, mořského vlka, slávky, krevety a několik mořských jazyků :) V kuchyni se o nás starali dva pomocníci a šéfkuchař Michal Barták.
a jdeme na to |
Začali jsme přípravou polévky Bouillabaisse, protože ta byla časově nejnáročnější. Do té jsme naházeli vše, co bych z ryb běžně vyhodila. Hlavy a kosti ryb nebo krunýře krevet, ale taky mně dosud neznámý alkohol Pernod, šafrán nebo pomerančovou šťávu a mnoho dalšího. Zatím co se polévka vařila, připravili jsme předkrm z tresky. Ještě do včera jsem nevěřila, že bych uměla něco takovéhoto vytvořit:
Pak následovala velmi rychlá a zároveň chutná úprava krevet aglio e peperoncino. Při té jsem se naučila loupat krevety. Tady tedy moje prezentace zaostala, protože jsem si chtěla dopřát více šťávičky, než jí bylo k pěkné prezentaci třeba.
Naučili jsme se také připravit lososa Teriyaki v páře. Delikátní záležitost, kterou 100% musím doma zopakovat. A taky mě nadchla příprava rýže ve speciálním hrnci na rýži. O jeho koupi vážně uvažuji.
V tuto chvíli už jsme měli plná bříška. A to nás čekal vrchol kulinářského večera - polévka.
Když se řekne rybí polévka, vybaví se mi podivná šedá tekutina, ve které plavalo ledacos a kterou vařívala moje babička na Vánoce. Nikdy jsem se jí ani nedotkla, protože jen při pohledu a přičichnutí se mi zvedal žaludek. Proto jsem byla hodně zvědavá na náš výtvor. A byla to bomba. Silný vývar s kvalitním masem změnil můj názor na rybí polévku.
Po ní už jsem ale vážně nemohla do sebe vpravit další pokrm. A tak poslední příprava z mé strany obnášela "jen" odříznutí hlavy a stáhnutí kůže mořského jazyka. Vnitřnosti musel vybrat můj spolukuchtík, na to jsem neměla odvahu. Na recept jsem se dodívala, no a rybku jsem si donesla syrovou domů.
Celý večer nám rozlévali kvalitní vína, vařili kávu, umývali po nás nádobí, zásobili nás tipy a radami tak, abychom si z kurzu co nejvíce odnesli. Byla fajn atmosféra a já mohu stejně jako po minulém kurzu výroby pralinek opět toto studio jen doporučit :)
Žádné komentáře:
Okomentovat