čtvrtek 4. února 2016

Kurz přípravy ryb a mořských plodů

Jak už jsem psala, stala jsem se majitelkou poukazu na kurz vaření v Divoké vařečce a jelikož tento rok je pro mě rokem ryb, volba kurzu byla jasná.
Přišla jsem poslední, ale čištění ryb jsem si vyzkoušela mezi prvními. Na stole jsme měli filety z lososa, tresky obecné, pražmu, kambalu, mořského vlka, slávky, krevety a několik mořských jazyků :) V kuchyni se o nás starali dva pomocníci a šéfkuchař Michal Barták.

a jdeme na to
Nebudu zde popisovat jednotlivé recepty. Kurz trval 6 hodin, takže to bych tady psala romány. Popisy si nechám až na svá jednotlivá zkoušení receptů, která přijdou během příštích dní.

Začali jsme přípravou polévky Bouillabaisse, protože ta byla časově nejnáročnější. Do té jsme naházeli vše, co bych z ryb běžně vyhodila. Hlavy a kosti ryb nebo krunýře krevet, ale taky mně dosud neznámý alkohol Pernod, šafrán nebo pomerančovou šťávu a mnoho dalšího. Zatím co se polévka vařila, připravili jsme předkrm z tresky. Ještě do včera jsem nevěřila, že bych uměla něco takovéhoto vytvořit:


Pak následovala velmi rychlá a zároveň chutná úprava krevet aglio e peperoncino. Při té jsem se naučila loupat krevety. Tady tedy moje prezentace zaostala, protože jsem si chtěla dopřát více šťávičky, než jí bylo k pěkné prezentaci třeba.


Naučili jsme se také připravit lososa Teriyaki v páře. Delikátní záležitost, kterou 100% musím doma zopakovat. A taky mě nadchla příprava rýže ve speciálním hrnci na rýži. O jeho koupi vážně uvažuji.


V tuto chvíli už jsme měli plná bříška. A to nás čekal vrchol kulinářského večera - polévka.
Když se řekne rybí polévka, vybaví se mi podivná šedá tekutina, ve které plavalo ledacos a kterou vařívala moje babička na Vánoce. Nikdy jsem se jí ani nedotkla, protože jen při pohledu a přičichnutí se mi zvedal žaludek. Proto jsem byla hodně zvědavá na náš výtvor. A byla to bomba. Silný vývar s kvalitním masem změnil můj názor na rybí polévku.


Po ní už jsem ale vážně nemohla do sebe vpravit další pokrm. A tak poslední příprava z mé strany obnášela "jen" odříznutí hlavy a stáhnutí kůže mořského jazyka. Vnitřnosti musel vybrat můj spolukuchtík, na to jsem neměla odvahu. Na recept jsem se dodívala, no a rybku jsem si donesla syrovou domů.


 Celý večer nám rozlévali kvalitní vína, vařili kávu, umývali po nás nádobí, zásobili nás tipy a radami tak, abychom si z kurzu co nejvíce odnesli. Byla fajn atmosféra a já mohu stejně jako po minulém kurzu výroby pralinek opět toto studio jen doporučit :)

Žádné komentáře:

Okomentovat