Letos se urodilo hodně meruněk, což je bezva, protože meruňkový džem je u nás doma nejoblíbenější. Většinou už dopředu přemýšlím, s čím meruňky zkombinuji, protože džem pouze z meruněk, už je nuda. Navíc je moc sladký. Loni jsem do něj přidala pomeranče, ale letos mě darovaný košík meruněk zastihl nepřipravenou. Navíc byly tak zralé, že jsem musela okamžitě konat. Ale co vymyslet v sobotu v devět večer. V lednici jen trocha angreštu. Angrešt? A proč ne ...
Ostříhat konečky angreštu, vypeckovat a nakrájet meruňky, zvážit a šup s tím do hrnce. Nakonec vyšel poměr 1,7kg meruňek a 0,3kg angreštu. Přidala jsem k ovoci 2 sáčky Gelfixu 2:1, které mívám přes léto pro každý případ stále doma. Než se prášek přidá k ovoci, měl by se promíchat s trochou cukru, aby nezhrudkoval. Vařím minutu a pak přidám 1kg cukru. Celá směs je krásně barevná, za chvíli vře. Musela jsem míchat a schytala jeden velký horký prskanec, po kterém mi naskočil puchýř :( Po pěti minutách varu rychle přecedím přes síto s většími otvory, protože máme rádi hodně dužniny. Směs je ale krásně hladká, proklouzla jen zrníčka angreštu, a tak je to více marmeláda, než džem. Ale to vůbec nevadí. Zrníčka krásně doplňují hrubou texturu. Rychle plním do skleniček a odsávám vzduch pomocí Vacsy. Bohužel je to jeho poslední výkon v mých službách. Po asi patnácti letech dosloužil :(
První vzorek ochutnáváme k snídani a není to vůbec špatné. Naopak, je to výborná kombinace. Angrešt dodává sladkým meruňkám pikantní kyselost. Myslím, že po této várce, se jen zapráší.
Žádné komentáře:
Okomentovat