Holandská kuchyně nepatří mezi ty vyhlášené, nicméně pár lahůdek si zaslouží pozornost. Především všudypřítomná místní specialita - syrový herinek. Prodává se na každém rohu.
Je to vyčištěná syrová rybka, která se před pozřením obalí v nasekané syrové cibuli, chytne se za ocásek a vsune do pusy. Místní na ně chodí jak my na párek v rohlíku a jsou většinou terčem turistů - fotografů.
Málokterý z turistů však sní herinka tradičním způsobem. Většina potřebuje k jeho pozření žemli :)
Vůbec konzumace ryb je v Holandsku na denním pořádku. Ve stáncích se prodávají hlavně smažené. Často se jí jen tak, bez pečiva, jen s omáčkou, na stojáka u stolku nebo přímo na prodejním pultu :)
Dalším fenoménem jsou v Holandsku samozřejmě sýry. Obchody napěchované až po strop koly sýrů, rovněž trhy, kde vám dají od každého ochutnat. Česnekové, s ořechy, s bylinkami, s pestem, wasabi ...
Do třetice něco sladkého :) Vypadá to, že holanďané si potrpí na sladké. Objevili jsme řadu obchodů, specializovaných na cupcakes, či zdobení cupcakes. I v běžné maloobchodní síti je obrovský výběr materiálu určeného ke zdobení sladkostí. Nezbývá, než závidět ...
Také palačinky jsou zde v oblibě. Palačinky různých velikostí a náplní. Minipalačinky se většinou jí na sladko a připravují se ve speciální pánvi.
Velké palačinky jsou v oblibě i na slano. Nám ale nejvíce chutnaly ty základní, polité místním sirupem, neboli stroopwafels. Sirup jsme si přivezli domů a spolu s ním další dobroty. Třeba pastu z karamelových sušenek, které se dávají ke kávě :)
Žádné komentáře:
Okomentovat