neděle 15. září 2013

Zapečené kuřecí maso s Hermelínem

Už ani nevím, kde jsem tento recept viděla/četla/slyšela, ale nosím ho v hlavě už dlouho. Jenže to je pořád nějaká zelenina ze zahrádky, tak se k masu teď nedostanu často. Naší nejoblíbenější úpravou je zapékání ... no a když se zapéká v kombinaci se smetanou, nemůže to dopadnout špatně.


A teď k přípravě. Když už si recept zapamatuji, tak většinou jen postup a ingredience. Množství pak nějak odhadnu. U tohoto jídla to nebylo vůbec těžké.
Středně velkou zapékací mísu pokapu olivovým olejem, na který naskládám hojnou vrstvu na kolečka nakrájené cibule.


Na cibuli naskládám očištěné kuřecí maso, které jsem osolila a okořenila. Tentokrát jsem použila koření na steaky "Country".


Maso se pokladem plátky Hermelínu a zaleje klasickou smetanou.


A šup s tím do trouby. Pekla jsem maso na 200 C, aby se sýr rychle nevysušil, aniž by bylo maso propečené. Na povrchu se utvořila opečená krusta a pod ní plno šťávy, hlavně z cibule. Myslela jsem, že jako přílohu uvařím brambory, které trochu pošťouchám, ale když jsem viděla ty malé kuličky, které manžel nakoupil, úplně se nabízely se na pečení.


Brambory peču tak, že je na sucho naskládám řeznou stranou na plech nebo do zapékací mísy a peču dokud nezměknou. Hned po vytažení z trouby je pokladu máslem a natáčím s plechem tak, aby se máslo dostalo ke každé brambůrce. Ty se nacuclé máslem pak lehce odloupnou od povrchu. Stačí je pak jen shrnout do mísy, osolit a ochutit česnekem.
Jednoduchý recept, na kterém se nedá nic pokazit, zato úspěch je zaručen.

Žádné komentáře:

Okomentovat