čtvrtek 7. ledna 2016

Opečený platýz s brambůrkami (1.týden)

První ryba se moc nepovedla. Z estetického hlediska. Nicméně na chuti jí to neubralo.
Objednala jsem přes ocean48.cz  platýze. Někde na netu jsem si vyčetla, že je to ryba, která nemá kosti. Respektive jen pár kostí u ploutviček a ty se dají lehce odstranit. Byla to pravda. Všech 8 filet jsem řádně omyla a osahala a na žádnou kost nepřišla.


 Už při omývání mě zaujalo, jak je maso jemné. Zakápla jsem jej olivovým olejem s citronem, který mám na ryby vyzkoušený a nedám na něj dopustit. Takto jsem nechala maso v pokojové teplotě chvíli odležet a pustila se do přípravy brambor.


Nejdřív jsem si promíchala změklé máslo s kořením na bylinkové máslo. Samotné brambory jsem jen uvařila v osolené vodě. Krátce před dovařením jsem se pustila do opékání ryby. Rozpálila jsem pánev a položila na ni filety, tmavší stranou dolů. Tuk jsem nepřidávala, stačil ten, co jsem v něm měla naložené maso. První dva filety krásně do dvou minut zbělaly a nebylo třeba je otáčet. Pravda, při přendávání na talíř měly tendenci se trhat, ale nakonec jsem je přenesla pěkně vcelku. Bohužel jsem si je nevyfotila, protože to byly první a poslední esteticky povedené kousky.


Z dalších filet byly trhance. Ať jsem se snažila jak chtěla, tak se mi nepodařilo nabrat opečený filet vcelku. Navíc ty další filety se celé z jedné strany nepropekly a tak bylo nutné je otočit. To byla ještě větší katastrofa. Stačilo se masa dotknout a hned se dělilo.


Chuťově byla ryba velmi dobrá. Maso opravdu jemné, bez kostí a chuť taková, jakou jsem zatím neznala. Dovedu si platýze představit s nějakou hořčicovou, pepřovou nebo kaparovou omáčkou. Tentokrát byl podávaný s brambůrkami, na kterých se roztekly kousky bylinkového másla. Pochutnali jsme si, ale je mi jasné, že z platýza budu skládat reparát.

Žádné komentáře:

Okomentovat