sobota 2. dubna 2016

Losos Teriyaki (13. týden)

Předchozí dva týdny jsem přípravu ryb odbyla přípravou pomazánek z ryb konzervovaných. Nebyl čas a prostor na velké kulinaření :) Tento týden taky nebylo moc času, ale chtěla jsem dostát svému předsevzetí a tak jsem zvolila rychlý recept, na který jsem se dlouho těšila. Dušeného lososa Teriyaki jsme se učili na kurzu v Divoké vařečce a tato úprava mi velmi chutnala.

Poté, co jsem lososa zbavila kůže, jsem si v deníčku všimla tučným písmem napsané poznámky "lososa necháváme vždy z kůží". No ... tak co už :)


Ke čtyřem porcím lososa jsem přidala 2 na drobno nakrájené cibule - měla být šalotka (už jsem jak Babica), 2 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky, 1 plátek citronu (neměla jsem bio, tak jsem odkrojila kůrku), 4 velké lžíce olivového oleje, asi 6 plátků nakládaného zázvoru (na sushi) - ten jsem zapomněla nakrájet na drobno, ale nevadilo to. Dále jsem přidala 4 velké lžíce japonské sojové omáčky Kikoman, která je nejlepší :) a už jen sůl, pepř a dobře vše promíchat.



Mezi tím, se mi vařila jasmínová rýže. Ta je asi k této úpravě nejvhodnější přílohou.
Do většího hrnce jsem dala pařák na knedle, který jsem vyložila pečícím papírem. Budu připravovat lososa v páře a pomocí tohoto fíglu, zachytím všechnu šťávičku.


A jdeme na to :) Na středním plameni mi vaří voda a na pařáčku čekají dvě porce, až je zakryji pokličkou a udusím. Nastavila jsem si na budíčku 5 min a úplně to stačilo k tomu, aby maso bylo "tak akorát" a cibule a česnek neštípaly. Šťávy bylo bohatě na ochucení dvou porcí rýže. Kdybych měla lososa s kůží, tak mám v poznámkách, že se má připravovat kůží nahoru.



Výsledek byl chuťovým zážitkem. Měkké šťavnaté maso, s omáčkou na asijský způsob. Celá příprava trvala 20 minut. Údajně se dá takto připravit jakákoliv ryba, takže se asi brzy dočkáme opakování :)



Žádné komentáře:

Okomentovat